18.3.08

Bachs musik

Under Stilla veckan och till påsken får man i våra kyrkor höra mycken musik av J.S.Bach, t.ex. Matteus-passionen och Johannes-passionen. Underbara skapelser, men visst kunde Bach också skapa annat! Ta nu t.ex. Goldberg-variationerna.
Musiken uppeggar, musiken tar i sitt våld, musiken får självförtroendet att tillväxa, ja, den kan skapa känslor av kärlek. Musiken kan också trösta och hjälpa människan över svåra stunder. Många människor - jag är en av dem - har i sina cd-gömmor något stycke, som man kan ty sig till, när livet känns svårt, när vägen tycks försvinna under fötterna på en. Med musiken som bakgrund kan jag försöka få ordning på de upproriska känslorna. Lasse Pöysti har i någon av sina böcker sagt, att melodierna för honom "fungerar som psykpiller"!
Bach komponerade trettio variationer på den ryske ambassadörens vid hovet i Dresden beställning för klaverkonstnären J.T.Goldberg. Så sägs det. Verket skulle framföras för greven, Goldbergs arbetsgivare, nattetid, därför att denne led av sömnlöshet. Det är alltså fråga om trettio variationer av air, ett bevis för Bachs fantastiska förmåga att ur en enda melodi utveckla så många varianter. Glenn Gould är en fantastisk pianist och så blir det på skivan en dubbel virtuositet: Bachs och Goulds. Det handlar om människans möjligheter, man får nästan vingar, svävar i ett slags tyngdlöshet, blir befriad från köttets misstag!

Inga kommentarer: