22.2.08

Val

Det är intressant, det här med val.

Nyligen valde vi inom kyrkan nya representanter till kyrkomötet och stiftsfullmäktigena. Det skedde med indirekta val för lekmännens del, vilket innebar att de förtroendemän som valdes i senaste allmänna val för ett drygt år sedan, förvaltade församlingsbornas röster. Detta har kritiserats för att inte vara demokratiskt, men det stämmer nog inte. Demokrati är det, men indirekt demokrati, inte direkt demokrati. Det får man nog kritisera, om man vill, men termerna bör vara korrekta.
Så kommer det kyrkoherdeval emellanåt i olika församlingar. Ingå församling valde ny herde för någon vecka sedan, och snart är det min församling, Borgå svenska domkyrkoförsamling, som står i turen. Här är det direkt demokrati som gäller; varje församlingsmedlem på 18 år eller mer har en röst. Förr måste man vara konfirmerad för att få rösta; numera gäller det kravet bara för kandidaterna.

I Borgå är det närmare 30 år sedan vi senast valde kyrkoherde (som hos oss kallas domprost). Den förre domprosten, Lars Schmidt, tillträdde 1991, men då var han den enda sökanden, så något val förrättades inte. Denna gång har vi hela tre kandidater att välja mellan, Lars Junell (64), Bror Träskbacka (49) och Mats Lindgård (45). De provpredikar i tur och ordning tre söndagar i följd, och nästa vecka ordnas ett par valtillfällen där folk får känna kandidaterna på pulsen. Det senaste numret av församlingens tidning, Domkyrkobladet, presenterar dem också.
Valprocessen har dragit ut på tiden, eftersom den behandlades ända uppe i Högsta förvaltningsdomstolen, men nu efter tre års väntan blir valet äntligen av! Jag hoppas att det skall avspegla sig också i ett livligt deltagande. Vem som leder församlingen är långt ifrån oviktigt. Ur stiftets synvinkel är det också viktigt vem som är domprost, eftersom han är stiftets andreman efter biskopen.

Att församlingen är viktig för de svenskspråkiga borgåborna syns förresten också i att kyrkotillhörigheten är mycket hög; vid årsskiftet fanns det 15 140 svenskspråkiga i Borgå varav 14 209 hörde till kyrkan, d.v.s. 93,85 %. Detta är naturligtvis glädjande! För den finska församlingen var motsvarande siffra 81,07% och i helhetskyrkan 81,7%.

Inga kommentarer: